Δημιουργικές αντιστάσεις και Αντεξουσία

Στο βιβλίο Δημιουργικές αντιστάσεις και Αντεξουσία. Εγχειρήματα και προβληματισμοί του ριζοσπαστικού κινήματος στον 21ο αιώνα προτείνεται μια νέα στρατηγική σύλληψη για τον επιδιωκόμενο κοινωνικό μετασχηματισμό και ένας νέος τύπος πολιτικής παρέμβασης στο σύγχρονο (μεταμοντέρνο) περιβάλλον. Μια στρατηγική απεμπλοκής από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση, πρόταση και εφαρμογή εναλλακτικών διεξόδων τόσο σε μίκρο όσο και σε μάκρο-κοινωνικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, απέναντι στην σύλληψη που έχει κυριαρχήσει στην επαναστατική σκέψη για περισσότερο από έναν αιώνα και που θέλει το εργατικό κράτος να αποτελεί τον προνομιακό τόπο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και στην σύλληψη της επανάστασης ως κοινωνικού μετασχηματισμού που θα πραγματοποιηθεί με την καταστροφή του κέντρου εξουσίας που εδράζεται στο κράτος και την απελευθέρωση των αυτόνομων τάσεων των ανθρώπων, αντιπροτείνεται η δημιουργία εδώ και τώρα περισσότερων ευκαιριών για τους ανθρώπους να επιτεθούν άμεσα στην αλλοτρίωση του σύγχρονου τρόπου ζωής με τροχιοδεικτικές βολές για τον τόπο που δεν είναι ακόμα εδώ.

Η ανάπτυξη τέτοιων έμπρακτων, προεικονιστικών εγχειρημάτων-παραδειγμάτων δημιουργικής αντίστασης παρά τα όρια και τις αντιφάσεις με τις οποίες βρίσκεται αναγκαστικά αντιμέτωπη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και έναυσμα για να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα αγώνα που να διεκδικήσει την απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών και τη δημιουργία συλλογικών οργάνων λαϊκής εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης και με βάση την εμπειρία που παρουσιάζεται από τη συμμετοχή σε εγχειρήματα, όπως ο Συνεταιρισμός για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «Ο Σπόρος», η Συνεργατική Τροφίμων «Το Καλάθι» και η Κολεκτίβα Εργασίας «Το Παγκάκι», επιδιώκεται να απογυμνωθεί η ριζοσπαστική κριτική της κρατούσας κοινωνικής οργάνωσης και των εγχειρημάτων που την αντιπαλεύουν από το φάντασμα του μυθικού-ιδεαλιστικού κομμουνισμού που εγκλωβίζει σε μεγάλο βαθμό τη μετασχηματιστική δυναμική των εγχειρημάτων αυτών. Μια κριτική που στο βιβλίο αυτό περνάει μέσα από μια επανανοηματοδότηση της εργασίας, μια επιστροφή στα βασικά του καπιταλισμού και έναν προβληματισμό πάνω στον όρο αλληλέγγυα οικονομία για να καταλήξει σε μια διατύπωση ενός πιο γειωμένου δέοντος: του προτάγματος της γενικευμένης εργασιακής αυτοδιαχείρισης και της ελευθεριακής δημοκρατίας.

Σημαντική επιρροή στο έργο είχαν το αναλυτικό πνεύμα του Καρλ Μαρξ, η ιδιαίτερη κοινωνική οντολογία του Κορνήλιου Καστοριάδη, οι στρατηγικές ανησυχίες του Τζον Χολογουέι, το υβριδικό πνεύμα του Ερίκο Μαλατέστα και η αναθεωρητική κουλτούρα του μετα-αναρχισμού.

Τίτλος: Δημιουργικές αντιστάσεις και Αντεξουσία. Εγχειρήματα και προβληματισμοί του ριζοσπαστικού κινήματος στον 21ο αιώνα
Συγγραφέας: Ορέστης Βαρκαρόλης
Εκδότης: «Το Παγκάκι»
Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος, 2012
Επιμέλεια: Νίκος Κοκκάλας
Σελιδοποίηση: Εύη Κώτσου
Πνευματικά δικαιώματα: CC BY-NC-SA 3.0.
Θέμα: Πολιτική – Οικονομία
Αριθμός σελίδων: 160
Διαστάσεις: 17×24
ISBN-13: 9786188032309, ISBN-10: 618803230X
Ιστοσελίδα: http://antexousia.pagkaki.org
Κεντρική διάθεση: «Οι εκδόσεις των συναδέλφων»
Βάρος: 365γρ.

Από το οπισθόφυλλο:

Οι εμπορευματικές σχέσεις παράγουν έναν κόσμο απατηλών αναπαραστάσεων, όπου το θέαμα παίρνει τη θέση της πραγματικότητας. Οι καταπιεστικές κοινωνικές σχέσεις αποκρύπτονται, όπως και η προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας, βασισμένης στη συλλογική αυτοδιαχείριση και αυτοδιεύθυνση. Στον αντίποδα, οι δημιουργικές αντιστάσεις αποτελούν συλλογικές καταστάσεις επανοικειοποίησης της ζωής στο σήμερα με όρους αλληλεγγύης.

Δημιουργικές Αντιστάσεις, Αλληλέγγυα Οικονομία, Αυτοδιαχείριση, Αντεξουσία… Το βιβλίο προσεγγίζει τη θεωρητική διάσταση αυτών των εννοιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια συλλογή βιωμάτων και προβληματισμών που προέκυψαν μέσω της συμμετοχής του συγγραφέα στον Συνεταιρισμό για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «Ο Σπόρος», τη Συνεργατική Τροφίμων «Το Καλάθι» και την Κολεκτίβα Εργασίας «Το παγκάκι».