Με αφορμή ένα γεγονός...

Με αφορμή ένα γεγονός και περισσότερο την περιγραφή και ερμηνεία του που κυκλοφόρησε με κείμενο σε πηγαδάκια και social media έχουμε την επιθυμία να μιλήσουμε δημόσια για το τί και πώς έγινε και να εξηγήσουμε τη θέση μας.

Στις 29/4 ήρθε στο Παγκάκι μια ομάδα 20-30 ανθρώπων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και μοίραζε προεκλογικό υλικό. Όταν το αντιλήφθηκε το μέλος της ομάδας που δούλευε σέρβις εκείνο το βράδυ βγήκε και τους είπε ακριβώς: "Εδώ δεν είναι χώρος για διανομή κομματικού υλικού. Σας παρακαλώ να φύγετε". Επανέλαβε την ίδια ακριβώς φράση δυνατότερα μια ή δυο φορές ακόμη, για να ακουστεί, οπότε και έγινε αντιληπτή. Το μέλος του Παγκακίου ζήτησε να μη μοιραστεί το προεκλογικό υλικό εφαρμόζοντας/ερμηνεύοντας σχετική απόφαση της συλλογικότητας που αφορά στην παρουσία κομματικού υλικού στο Παγκάκι. Η απόφαση αυτή αφορούσε οπωσδήποτε στον πίνακα ανακοινώσεων, αλλά με αφορμή τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές προέκυψαν κενά, όπως μεταξύ άλλων, τί κάνουμε σε περίπτωση που ένας (υποψήφιος) βουλευτής κυβερνώντος κόμματος έρθει στο καφενείο; Τι κάνουμε σε περίπτωση μοιράσματος καρτών υποψηφίων; Μπορεί να θεμελιωθεί η απαγόρευση για μερικά μόνο κόμματα;

Αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως πολιτικά υποκείμενα τα οποία απέχουν από τη λογική της ανάθεσης-εκπροσώπησης και των κάθετων δομών και η θέση μας παραμένει ίδια για το ρόλο των κομμάτων. Κάνοντας όμως διάκριση μεταξύ ενός μοιράσματος (προεκλογικού, κομματικού, διαφημιστικού…) το οποίο απευθύνεται από άλλους προς τους πελάτες, από την μόνιμη ανάρτηση υλικού -το οποίο απευθύνεται από εμάς προς τους πελάτες- η απόφασή μας εξειδικεύτηκε ως εξής:

Δεν αναρτούμε κομματικό υλικό στον πίνακα ανακοινώσεών μας, ούτε θέλουμε τη μόνιμη παρουσία του στο καφενείο. Στις δημόσιες εκδηλώσεις μας επιθυμούμε τη μέγιστη πολυφωνία ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης και προς το παρόν θα αποτρέπεται το μοίρασμα υλικού από κόμματα φασιστικής ρητορικής και πρακτικών.

Παγκάκι
14/5/14