Ταΐστε την Επανάσταση – Οικολογική καλλιέργεια στη Rojava

 

Rojava

Η Rojava είναι μια περιοχή στη βόρεια Συρία που κατοικείται από περίπου 4 εκατομμύρια Κούρδους, Άραβες, Ασσύριους, Γιεζίντι και πολλές άλλες εθνοτικές μειονότητες. Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι άνθρωποι της Rojava δημιούργησαν μια δημοκρατική αυτόνομη διοίκηση και έθεσε σε κίνηση μια κοινωνική επανάσταση που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας δίχως κράτος, της ισότητας των φύλων και της οικολογίας. Οι μονάδες αυτοάμυνας τους YPG έγιναν πρωτοσέλιδο το 2014 όταν υπερασπίστηκαν την πόλη του Kobanê εναντίον μιας μεγάλης επίθεσης από το ισλαμικό κράτος (IS). Οι YPG είναι γνωστές επίσης διότι πάνω από το ένα τρίτο των μαχητών τους είναι γυναίκες, οργανωμένες ως μονάδες άμυνας γυναικών YPJ. Οι μονάδες αυτές, YPG και YPJ, είναι η μόνη δύναμη που νικά συνεχώς το IS και την ομάδα Al-Nusra, καθώς επίσης οι ΗΠΑ τις έχουν ονομάσει ως τις «πιο αποτελεσματικές μπότες στο έδαφος» στον πόλεμο κατά του IS. Η αυτόνομη διοίκηση της Rojava είναι κοσμική και χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. Όλα οι θεσμοθετημένες υπηρεσίες είναι διπλές και αποτελούνται από μία γυναίκα και έναν άνδρα. Είναι ίσως η πιο δημοκρατική χώρα του κόσμου.

Το πρόβλημαwheat_production

Η επικράτεια της Rojava εκτείνεται από την Τουρκία στα βόρεια και την Περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν στα ανατολικά, ενώ στα νότια και τα δυτικά περιορίζεται από την πρώτη γραμμή μάχης με τον ISIS. Για χρόνια τώρα η Rojava έχει αποκοπεί από τις τόσο αναγκαίες εισαγωγές μέσω ενός εμπάργκο που επιβάλλεται από αυτές τις δυνάμεις.

Η οικονομία της Rojava βασίζεται στη γεωργία, όπου στο πλαίσιο του καθεστώτος Άσαντ ήταν γνωστή ως ο «σιτοβολώνας της Συρίας». Το συριακό κράτος είχε καθορίσει τεράστιες μονοκαλλιέργειες με σιτάρι που αποτελούσε περισσότερο από το 90% των γεωργικών προϊόντων της Rojava μέχρι σήμερα. Μετά την επανάσταση, οι αγρότες άρχισαν να διαφοροποιούν την καλλιέργειά τους, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται στο σιτάρι για να μην πεινάσουν.

fertilizer_priceΓια να αναπτυχθεί όμως το σιτάρι χρειάζεται λίπασμα. Λόγω του πολέμου και του εμπάργκο, οι αγρότες προμηθεύονται όλο και λιγότερο λίπασμα κάθε χρόνο. Αυτή τη χρονιά, μόνο το 10% του απαιτούμενου λιπάσματος μπορεί να εισαχθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα είναι σε θέση να έχουν συγκομιδή μεγαλύτερη του ενός τρίτου, του προβλεπόμενου κατ’ εκτίμηση σιταριού. Ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν μια ιστορική ξηρασία στη Μέση Ανατολή φέτος, που σημαίνει ότι η συγκομιδή θα είναι μάλλον ακόμα μικρότερη. Ανάμεσα σε νέες επιθέσεις από τον ISIS και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες, οι άνθρωποι της Rojava βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη πείνα.

Η λύση

Η Rojava χρειάζεται να παράξει το δικό της λίπασμα. Ο μόνος πόρος που χρειάζεται είναι τα οργανικά απόβλητα από πόλεις, χωριά και αγροκτήματα. Τα χημικά λιπάσματα, που έχουν μειώσει τη γονιμότητα του εδάφους στη διάρκεια των ετών, δεν είναι πια διαθέσιμα. Το οργανικό λίπασμα είναι βιώσιμο και εύκολο να παραχθεί.

Τα οργανικά απόβλητα ενός μέσου πολίτη στη Rojava είναι αρκετά για να παραχθεί λίπασμα για το 60% της γης που καλλιεργούν οι κάτοικοι της πόλης. Μαζί με τα ζωικά περιττώματα από τα αγροκτήματα, η Rojava μπορεί να παράξει αρκετό οργανικό λίπασμα για όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της.

Το σχέδιο

Διεξαγωγή εκπαίδευσης στα κέντρα γειτονιάς και τα σχολεία, καθώς και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού (φυλλάδια, βίντεο κ.α.) σχετικά με την ανάγκη διαχωρισμού των αποβλήτων.

Δημιουργία εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των αποβλήτων και την παραγωγή λιπάσματος.

Στις εγκαταστάσεις, τα απόβλητα ταξινομούνται, τεμαχίζονται και αναμιγνύονται με μια συγκεκριμένη ποσότητα άχυρο για να επιτευχθεί η σωστή αναλογία άνθρακα-αζώτου.compost_facility

Μετά από μια μισο-μηχανοποιημένη διαδικασία ωρίμανσης 3½ μηνών, το λίπασμα είναι έτοιμο για να δοθεί στους αγρότες.

Η Rojava είναι ένα μοναδικό μέρος. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο μοντέλο ειρηνικής και δημοκρατικής Μέσης Ανατολής. Το εγχείρημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστήσει το λαό της Rojava αυτάρκη, είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί η κοινωνική και οικολογική επανάσταση πραγματικότητα. Για χρόνια η Rojava έχει συμπορευτεί με τον κόσμο ενάντια στην τρομοκρατία και το φασισμό. Τώρα είναι η σειρά σας να σταθείτε δίπλα στη Rojava.

Συνεισφέρετε με κρυπτονομίσματα

Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε με Faircoin ή Bitcoin, ανώνυμα ή όχι. Απλά καταχωρήστε το ποσό που επιθυμείτε σε ευρώ και επιλέξτε τη  “Μεταφορά και άλλοι τρόποι πληρωμής” στην αντίστοιχη σελίδα. Μόλις καταχωρηθεί η συναλλαγή σας, θα δείτε στην οθόνη σας και θα σας σταλεί σχετικό e-mail με τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων στους οποίους μπορείτε να μεταφέρετε τα χρήματα.

Προϋπολογισμός διαφάνειας

Παρακάτω είναι οι λόγοι για τους οποίους χρειαζόμαστε τα χρήματα:

 • 2 φορτηγά: $45000
 • Μικήρ μπουλντόζα: $35000
 • Δεξαμενή για το υγρό λίπασμα: $500
 • Μηχανήματα: $1500
 • Πλαστικοί κουβάδες για τα απόβλητα: $2000
 • Κτιριακή υποδομή: $3000
 • Θερμόμετρα: $50
 • Πλαστικό υπόστρωμα: $2500
 • Ρούχα εργασίας: $300
 • Ζυγαριά: $500
 • Σύστημα αερισμού: $500
 • Υπόστεγο: $40000
 • Μηχανολογικό υλικό: $33000
 • Μίξερ: $15000
 • Διάφορα: $10000
 • 9 εργάτες: $10800

Σε 1-2 μήνες θα δημοσιοποιήσουμε αναλυτικότατη αναφορά με όλα τα έξοδά μας.

Εμείς

Είμαστε η Komîteya Alternatîf που ανήκει στο Οικονομικό Συμβούλιο της αυτόνομης διοίκησης της Rojava.

abori_logo

Επικοινωνήστε μαζί μας! Στείλτε μας ένα μήνυμα στο mail:

feedtherevolution@rojavaplan.com

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Rojava

A dream of secular utopia in ISIS’s backyard – NY Times

Syria’s secret revolution – BBC

Kurdish spring: what are the PKK fighting for? – Channel 4

Why is the world ignoring the revolutionary Kurds in Syria – the Guardian

Beyond the war: a tour of Rojava – Rojava Plan

Πηγή - καμπάνια crowdfunding: https://coopfunding.net/el/campaigns/feed-the-revolution/

Tags: