ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!

  • 1η Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ένοπλη εξέγερση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης.

Η νέα «αριστερή» κυβέρνηση του Andrés Manuel López Obrador απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζαπατιστικής αυτονομίας και των ιθαγενών κοινοτήτων με την επιβολή αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως, μεταξύ άλλων, το Τρένο Μάγια, τον Corredor transístmico (ένωση Ατλαντικού - Ειρηνικού μέσω ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου) και το PROARBOL (σχέδιο δενδροφύτευσης εκατομμυρίων εκταρίων της ζούγκλας Λακαντόνα με χωροκατακτητικά και εμπορεύσιμα δέντρα). Προγράμματα που για τους ζαπατιστικούς και ιθαγενείς λαούς σημαίνουν καταστροφή και θάνατο.

Απέναντι στην άγρια επέλαση της καπιταλιστικής Λερναίας Ύδρας, που παρουσιάζεται με το προσωπείο της προόδου, της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, η απάντηση του EZLN δια στόματος του εκπροσώπου του, του Εξεγερμένου Υποδιοικητή Moisés, είναι ξεκάθαρη και ανυποχώρητη. «Δε θα παραδοθούμε». Απευθυνόμενος στις χιλιάδες εξεγερμένες και εξεγερμένους, πολιτοφύλακες, ζαπατιστικές βάσεις στήριξης, ζαπατιστικές αρχές και διοικητές και διοικήτριες κατά τον εορτασμό της 25ης επετείου από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη, προειδοποιεί το νέο διαχειριστή του τσιφλικιού και το κόμμα του ότι: «μόνοι θα υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε χτίσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε». Αψηφώντας την επικίνδυνη και σφοδρή καμπάνια συκοφάντησης και απαξίωσης του αγώνα τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, αλλά και τις ευθείες απειλές χρήσης στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, οι ζαπατίστας επαναλαμβάνουν: «Όσο κι αν προσπαθήσουν να μας ταπεινώσουν με τις κατασταλτικές τους δυνάμεις, όπως την εθνοφυλακή, δε θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τη μάνα γη, γιατί σε αυτή γεννηθήκαμε, σε αυτή ζούμε και εκεί θα πεθάνουμε. Και να ξέρουν ότι, σε αυτά τα εδάφη των εξεγερμένων αντρών και γυναικών, δεν παραδινόμαστε, δεν ξεπουλιόμαστε, δεν υποτασσόμαστε, και κυρίως δεν προδίδουμε το αίμα, τη ζωή και το θάνατο των συντρόφων που έπεσαν στον αγώνα.» (Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή, 31 Δεκεμβρίου 2018).

Εμείς, στεκόμαστε στο πλευρό των συντρόφων μας ζαπατίστας και των ιθαγενών λαών που αντιστέκονται ενάντια στα σχέδια του θανάτου, της λεηλασίας και της καταστροφής. Και τους δηλώνουμε πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ, ΜΟΝΕΣ. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Δε θα αφήσουμε τη δυσωδία του πολέμου και του θανάτου να πνίξει τα απελευθερωμένα εδάφη μας στην Τσιάπας, δε θα επιτρέψουμε να φιμωθεί η αλήθεια της εξέγερσης, δε θα επιτρέψουμε σε κανένα διαχειριστή, αριστερό, δεξιό, κεντρώο, να επιτεθεί στη ζαπατιστική αυτονομία, ένα παράδειγμα αγώνα, συνέπειας, αντίστασης και εξέγερσης που εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους αγώνες παγκοσμίως.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΗ ΤΟΥ EZLN ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΗΝ 25Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ.

Kαρακόλ της Realidad, Μητέρας των Καρακόλ της Θάλασσας των Ονείρων μας.

1η Ιανουαρίου 2019

Σύντροφοι και συντρόφισσες βάσεις στήριξης, πολιτοφύλακες, εξεγερμένοι και εξεγερμένες (μέλη του ζαπατιστικού στρατού), διοικητές του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης.

Αδελφοί και αδελφές, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2019, θα σας μιλήσουμε για την 25 επέτειο της ένοπλης εξέγερσής μας την 1η Ιανουαρίου 1994.

Παρ’ όλες τις ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις και τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές απειλές δηλώνουμε για άλλη μια φορά πως εξακολουθούμε να είμαστε εδώ και να εξελίσσουμε την αυτονομία για τη ζωή των λαών μας.

Εδώ στις ζαπατιστικές κοινότητες, που διοικούνται από τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης και τους αυτόνομους εξεγερμένους ζαπατιστικούς δήμους, δεν υπάρχουν ταπεινώσεις, χειραγωγήσεις, εξαπατήσεις, ψέματα ή δήθεν διαβουλεύσεις.

Για το λόγο αυτό, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα πρόγραμμα που καταστρέφει τη ζωή της ανθρωπότητας και σκοτώνει τη μάνα γη. Γιατί πίσω από αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγάλων ντόπιων και πολυεθνικών καπιταλιστών.

Όσο κι αν προσπαθήσουν να μας ταπεινώσουν με τις κατασταλτικές τους δυνάμεις, όπως την εθνοφυλακή, δε θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τη μάνα γη, γιατί σε αυτή γεννηθήκαμε, σε αυτή ζούμε και εκεί θα πεθάνουμε.

Και να ξέρουν ότι, σε αυτά τα εδάφη των εξεγερμένων αντρών και γυναικών, δεν παραδινόμαστε, δε ξεπουλιόμαστε, δεν υποτασσόμαστε, και κυρίως δε προδίδουμε το αίμα, τη ζωή και το θάνατο των συντρόφων που έπεσαν στον αγώνα.

Μπορούν να διαβουλευτούν με χιλιάδες εκατομμύρια, εμείς δε πρόκειται να παραδοθούμε. Ακόμα κι αν ζητήσουν την άδεια από τη γαμημένη τη μάνα τους, δεν πρόκειται να μας λυγίσουν.

Από το 1492 ως το 2018 έχουν περάσει 525 χρόνια αντίστασης και εξέγερσης ενάντια στις μεγάλες ταπεινώσεις από ξένους και μεξικανούς. Ποτέ, όμως, δεν κατάφεραν να μας εξοντώσουν. Εμείς, οι άνθρωποι με το σκούρο αίμα, και το χρώμα της μάνας γης, επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ.

Ακόμα και μετά από χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια, οι γυναίκες και άντρες ζαπατίστας θα είμαστε εδώ.

Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή, Γενική Διοίκηση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, EZLN.

Από το καρακόλ της Realidad, Μητέρας των Καρακόλ της Θάλασσας των Ονείρων μας.

Μεξικό, Ιανουάριος 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ MOISÉS:

31 Δεκεμβρίου 2018.

Σύντροφοι και συντρόφισσες των ζαπατιστικών βάσεων στήριξης:

Συντρόφισσες και σύντροφοι των Αυτόνομων Ζαπατιστικών Αρχών:

Συντρόφισσες και σύντροφοι της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής και περιφερειακοί και τοπικοί υπεύθυνοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι πολιτοφύλακες:

Συντρόφισσες και σύντροφοι εξεγερμένες και εξεγερμένοι (μέλη του ζαπατιστικού στρατού):

Με τη φωνή μου μιλά ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης.

Σας μιλώ ως εκπρόσωπος όλων σας, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου, να είμαι η φωνή και το βλέμμα σας.

Ήρθε η ώρα των ζαπατιστικών λαών και βλέπουμε ότι είμαστε μόνοι.

Σας λέω ξεκάθαρα ότι αυτό που βλέπουμε συντρόφισσες και σύντροφοι των βάσεων στήριξης, σύντροφοι και συντρόφισσες πολιτοφύλακες, είναι πως είμαστε μόνοι, όπως ήμασταν και πριν από 25 χρόνια.

Εξεγερθήκαμε μόνοι για να αφυπνίσουμε το λαό του Μεξικού και τον κόσμο και σήμερα, 25 χρόνια μετά, βλέπουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι. Προσπαθήσαμε ωστόσο πάρα πολύ να τους μιλήσουμε, εσείς το ξέρετε συντρόφισσες, σύντροφοι, ήσασταν μάρτυρες. Πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις προσπαθώντας να μιλήσουμε, να αφυπνίσουμε τους φτωχούς του Μεξικού, του κάμπου και της πόλης.

Πολλοί μας αγνόησαν. Κάποιοι μας άκουσαν, αυτοοργανώθηκαν και ελπίζουμε να συνεχίσουν. Η πλειοψηφία, όμως, δεν μας έδωσε σημασία.

Εμείς κάναμε το καθήκον μας και ξέρουμε πως πρέπει να γίνουν κι άλλα. Γι’ αυτό σας μιλάμε ξεκάθαρα σύντροφοι και συντρόφισσες.

Από την εμπειρία μας, όχι μόνο τα τελευταία 25 αλλά πάνω από 500 χρόνια, σας λέμε ότι βλέπουμε πως συμβαίνει το ίδιο που συνέβαινε 25 χρόνια πριν: οι φτωχοί του Μεξικού εξακολουθούν να μη μας βλέπουν και να μην ακούν αυτά που τους λέμε.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά την εξέγερση μας, παρατηρούμε το ίδιο.

Σας επαναλαμβάνουμε συντρόφισσες και σύντροφοι: είμαστε μόνοι.

Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε με το μόχθο και τις προσπάθειές μας.

Οι όποιες κατακτήσεις μας -αν υπάρχουν- είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Και για τα όποια λάθη μας υπάρχουν, ευθυνόμαστε εμείς. Είναι έργο δικό μας, κανείς δεν μας το είπε, κανείς δεν μας το δίδαξε. Κάποιοι, κάποιες προσπάθησαν να μας πουν, να μας υποδείξουν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, πότε να μιλάμε και πότε όχι. Δεν τους δίνουμε σημασία. Μόνο όσοι αυτοοργανώνονται ξέρουν, βλέπουν και καταλαβαίνουν. Στις συζητήσεις ακούμε μόνο λόγια. Αλλά θα ‘πρεπε, αυτό που λέμε και σκεφτόμαστε να το εφαρμόζουμε στην πράξη. Εμείς δεν έχουμε ούτε εγχειρίδια, ούτε βιβλία. Αυτό που θέλουμε να χτίσουμε δεν πρόκειται κανείς να μας το διδάξει. Θα γίνει μόνο με τις δικές μας θυσίες και προσπάθειες, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Και αποδεικνύουμε για μια φορά ακόμα -και θα τιμήσουμε το λόγο μας- ότι ναι, είναι εφικτό αυτό που φαίνεται και μοιάζει ανέφικτο. Όλα είναι πολύ εύκολα στα λόγια. Λένε ότι πρέπει να κάνουμε το αδύνατο δυνατό. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται στην πράξη και αυτό ακριβώς αποδεικνύουμε και βρίσκεται εδώ μπροστά μας: εδώ αυτός που διοικεί είναι ο λαός, ο οποίος έχει τη δική του πολιτική, τη δική του ιδεολογία, τη δική του κουλτούρα, και δημιουργεί, βελτιώνει, διορθώνει, φαντάζεται, και υλοποιεί.

Αυτό είμαστε. Εδώ δεν διοικεί η κακή κυβέρνηση, διοικούν οι οργανωμένες γυναίκες και οι οργανωμένοι άντρες. Εκείνοι που δεν είναι οργανωμένοι, συνεχίζουν να θεωρούν ελπίδα την απελπισία.

(Οι από πάνω) προσπαθούν να μας φλομώσουν στα ψέματα και να μας εξαπατήσουν, γιατί υπάρχει κόσμος που πιστεύει τα παραμύθια που λέει η παρθένα Μorena (σημ. Μτφ: Morena είναι το κόμμα του νεοκλεγέντος προέδρου του Μεξικού, Μανουέλ Ομπραδόρ). Κι εκείνος που τα λέει είναι τρελός και ανίκανος να σκεφτεί το καλό του λαού. Εμείς, σύντροφοι, εργαζόμαστε στηριζόμενοι στην εμπειρία, στο μόχθο και στις προσπάθειές μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε και θα νικήσουμε. Όλα όσα βλέπετε τα έχουμε χτίσει εμείς. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι αλληλέγγυοι αδελφοί και αδελφές που μας βοήθησαν αλλά εμείς φέρουμε όλο το βάρος της ευθύνης.

Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στα πολιτικά κόμματα, στις κακές κυβερνήσεις και σε αυτόν τον απατεώνα, τον πανούργο που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις επί 25 χρόνια τους χιλιάδες στρατιώτες που προστατεύουν τον καπιταλισμό και βρίσκονται εδώ δίπλα μας - περάσαμε κάτω από τη μύτη τους αυτές τις μέρες. Δεν είναι εύκολο να συγκρούεσαι με τους παραστρατιωτικούς, τους ξεπουλημένους σε όλα τα πολιτικά κόμματα ηγετίσκους, και ειδικά με αυτόν που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία και το κόμμα του. Αλλά δεν φοβόμαστε. Φοβόμαστε συντρόφισσες και σύντροφοι;

[Ακούγεται ένα ομόφωνο «Όχι»]

Δεν σας άκουσα.

[Ακούγεται ένα ακόμα δυνατότερο «Όχι»]

Κόσμος απ’ έξω πάει έρχεται, αλλά εμείς είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε να είμαστε εδώ. Και κάθε φορά έρχονται ως τουρίστες, αλλά η δυστυχία, η ανισότητα, η αδικία δεν είναι αξιοθέατο. Ο φτωχός λαός του Μεξικού πεθαίνει και θα συνεχίσει να πεθαίνει και είναι κρίμα να πιστεύουν εκείνον που τον εξαπατά.

Δεν λέμε ψέματα συντρόφισσες και σύντροφοι. Πριν από 5 χρόνια προειδοποιούσαμε το λαό του Μεξικού και τον κόσμο ότι έρχονταν τα χειρότερα. Το είπαμε στις γλώσσες τους, με τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι απ’ έξω - κατάρρευση, Λερναία Ύδρα, τέρας, τείχος – αλλά ακόμα κι έτσι δεν μας έδωσαν σημασία. Πιστεύουν ότι εμείς τους λέμε ψέματα και ακούν αυτόν που είναι στην εξουσία - το όνομά του οποίου δε θέλω καν να προφέρω, καλύτερα να τον αποκαλώ απατεώνα και πανούργο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες: αυτός που είναι στην εξουσία θα καταστρέψει το λαό του Μεξικού, αλλά κυρίως τους αυτόχθονες λαούς. Έρχεται για μας, και ειδικότερα για μας, τον Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης. Γιατί; Γιατί εδώ του λέμε ξεκάθαρα πως δεν τον φοβόμαστε. Τον φοβόμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες;

[Ακούγεται ένα δυνατό «Όχι»]

Θα συγκρουστούμε, δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί εδώ αυτό το πρόγραμμα της καταστροφής. Δε φοβόμαστε την εθνοφυλακή του, το στρατό δηλαδή με άλλο όνομα, το ξέρουμε.

Θα υπερασπιστούμε αυτό που έχουμε χτίσει, αποδεικνύοντας στον λαό του Μεξικού και τον κόσμο πως εκείνοι που τα δημιούργησαν, είμαστε εμείς, γυναίκες και άντρες. Δε θα τους επιτρέψουμε να έρθουν να μας τα καταστρέψουν. Θα τους επιτρέψουμε;

[Ακούγεται ένα δυνατό «Όχι»]

Ποιο είναι το κόλπο αυτού του πανούργου που βρίσκεται στην εξουσία; Προσποιούμενος πως στέκεται στο πλευρό του λαού του Μεξικού, εξαπατά τους ιθαγενείς ζητώντας γονυπετής την άδεια της γης, θεωρώντας πως όλοι οι ιθαγενείς λαοί τον πιστεύουν. Εμείς εδώ του λέμε ξεκάθαρα: δεν πιστεύουμε το θέατρο σου, το αντίθετο.

Και τι εννοούμε λέγοντας το αντίθετο; Καμώνεται πως υιοθετεί τους τρόπους και τα έθιμά μας, ζητώντας δήθεν την άδεια της μάνας μας γης λέγοντας: «μάνα γη, δώσε μου τη συγκατάθεσή σου να καταστρέψω τους ιθαγενείς λαούς». Αυτό ακριβώς είναι που λέει και κάνει αυτός ο κύριος, αλλά κάποια αδέλφια μας ιθαγενείς δεν το καταλαβαίνουν. Εμάς δεν μπορεί να μας ξεγελάσει. Αν η μάνα γη μπορούσε να μιλήσει θα του έλεγε: «Άντε και γαμήσου». Η μάνα γη δε μιλά, αλλά αν μιλούσε θα του πετούσε στα μούτρα ένα: «Όχι! Άιντε στο διάολο».

Εμείς ξέρουμε τη μάνα γη. Ζούμε μαζί της πεντακόσια είκοσι κάτι χρόνια. Εμείς την γνωρίζουμε, όχι εκείνοι οι σιχαμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, άντρες και γυναίκες, που κάνουν πως τα ξέρουν όλα αλλά δεν έχουν χύσει ποτέ μια στάλα ιδρώτα, δεν ξέρουν τι σημαίνει φτώχια. Εμείς όμως ξέρουμε. Γι’ αυτό είναι ανίκανοι να φτιάξουν νόμους για το λαό, για τους ιθαγενείς, σε αντίθεση με μας που ξέρουμε από βάσανα και γνωρίζουμε τι είδους νόμο θέλουμε. Όχι αυτοί, αυτές.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε, σύντροφοι και συντρόφισσες, αυτούς τους ραδιούργους που συγκροτούν τις τρεις εξουσίες στο Μεξικό, τη δικαστική, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Προσέξτε τι κάνουν και κυρίως αυτός, αυτοί, το κόμμα που κατέχει την πλειοψηφία στο κογκρέσο (Morena). Προτρέπει, κάποιους ιθαγενείς να γίνουν βουλευτές και να θρονιαστούν δίπλα στον Ricardo Monreali για παράδειγμα. Όπως τότε που είχαν τοποθετήσει έναν ιθαγενή tojolabal δίπλα στον Diego Fernández de Ceballosii, έναν μεγαλοτσιφλικά με χιλιάδες εκτάρια γης. Και νομίζετε πως επειδή ο tojolabal συμμετείχε στο κογκρέσο και καθόταν δίπλα στον Diego Fernández de Ceballos, μίλησε ποτέ για αναδιανομή της γης που έχει καταληφθεί από τους γαιοκτήμονες; Αυτό που μας δείχνει το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ότι όλοι αυτοί οι βουλευτές, γερουσιαστές, γραμματείς, συμβούλοι κ.λπ νοιάζονται μόνο για τους μισθούς τους, για την άνεσή τους, τα πολυτελή εστιατόρια ή ξενοδοχεία, αφήνοντας το λαό στην εγκατάλειψη. Αυτό που θέλουν είναι να ακολουθήσουμε κι εμείς, tzeltales, tzotziles, choles, tojolabales και οι υπόλοιποι ιθαγενείς του Μεξικού, το παράδειγμά τους, δηλαδή να πούμε ψέματα και να εξαπατήσουμε τους λαούς μας. Αυτό επιδιώκουν να μας περάσουν, αυτή είναι η αποστολή τους, αυτό έχουν διαταχθεί από το αφεντικό να κάνουν. Γιατί για μας δεν είναι κυβέρνηση, είναι διαχειριστές.

Βλέπουμε τώρα ότι έρχονται για μας, τους αυτόχθονες λαούς. Και πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Με τη διαβούλευση αυτή που πραγματοποιούν, χειραγωγούν το λαό ζητώντας του, μέσω της ψήφου, την άδεια να επιτεθούν στους ιθαγενείς. Περί αυτού πρόκειται. Ο λαός, όμως συνεχίζει να κοιμάται. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια για να ξυπνήσει, κουραστήκαμε πια. Αυτά που λέμε του μπαίνουν από το ένα αυτί και βγαίνουν από το άλλο, χωρίς να μένει τίποτε στη σκέψη τους.

Αυτό λοιπόν κάνει η νέα κυβέρνηση. Διαβουλεύεται για να επιτεθεί στους ιθαγενείς λαούς και κυρίως σε μας, το Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης με αυτή τη μαλακία το Τρένο Μάγια. Έχουν το θράσος να του δίνουν το όνομα των προγόνων μας. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Ας το ονομάσουν όπως θέλουν, δεν έχει καμία σχέση με τους Μάγιας. Ας βάλουν ακόμα και το όνομα της μάνας τους.

Όλα αυτά τα 25 χρόνια, σύντροφοι και συντρόφισσες, βάσεις στήριξης, γυναίκες και άντρες πολιτοφύλακες, είδαμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκείνοι που λένε πως αγωνίζονται, πως είναι προοδευτικοί, αριστεροί, άλλοι που λένε πως είναι επαναστάτες αλλά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει επαναστάτης. Επαναστάτης είναι εκείνος που ανατρέπει, που φέρνει τα πάνω κάτω. Όπως λέμε εδώ, πρέπει να προετοιμάσουμε τους νέους και τις νέες μας, γιατί μια μέρα θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω, να επιστρέψουμε (στη γη). Γι’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι. Μερικοί δεν έχουν ιδέα του τι λένε και είναι κρίμα γιατί, παρ’ όλες τις σπουδές, την καριέρα, τα πτυχία που λένε πως έχουν, δεν γνωρίζουν καν τη σημασία της λέξης επανάσταση. Ξέρουν, ωστόσο, να μας προσάπτουν ότι είμαστε υπέρ των εκλογών. Και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα του πως γίνεται μια επανάσταση. Θεωρούν πως τους λέμε ψέματα, όπως κάνουν εκείνοι. Αυτό που εμείς είχαμε πει στο λαό του Μεξικού ήταν ότι θα συνομιλήσουμε μόνο με εκείνον, και τηρήσαμε το λόγο μας, και ότι αν κάποια μέρα πούμε πως θα πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στην παραμικρή πρόκληση, θα το κάνουμε. Δε πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να καταφύγει εδώ, σε αυτό το εξεγερμένο και αντιστεκόμενο έδαφος για να κρυφτεί και, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, να κάνει τις μαλακίες του. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Εμείς, σύντροφοι και συντρόφισσες δεν εξαπατήσαμε το λαό του Μεξικού, αλλά πρέπει επίσης να πούμε ότι ο λαός έχει υποταχθεί – δεν ξέρουμε γιατί – πράγμα το οποίο μας θλίβει και μας εξοργίζει. Σε τι χρησιμεύουν οι σπουδές, να γνωρίζουμε ιστορίες, αν δεν μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε;

Εμείς, παρ’ όλο που δεν έχουμε σπουδάσει, δημιουργήσαμε όλα αυτά που υπάρχουν εδώ στην πράξη, σας το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε. Δεν ξέρουμε τι κάνουν οι άλλοι/ες εκεί έξω.

Αυτό που προσπαθούμε να σας πούμε είναι το εξής. Δείτε πόσο τρελός είναι αυτός που βρίσκεται στην εξουσία. Λέει: εγώ θα κυβερνήσω και για τους φτωχούς και για τους πλούσιους. Μόνο ένας τρελός, ένας άρρωστος στο μυαλό, ένας ανεγκέφαλος λέει κάτι τέτοια γιατί ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί. Δεν πρόκειται να μας πείσει να επιτρέψουμε σε γαιοκτήμονες, σαν το καθίκι τον Absalón Castellanos Domíngueziii που πλέον κατοικοεδρεύει στην κόλαση, να μας εκμεταλλεύονται επειδή αυτός ο παλαβός λέει πως θα κυβερνήσει και για το φτωχό και για τον πλούσιο. Δεν καταλαβαίνει τι λέει. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει καμία συναίσθηση γιατί - πρέπει να έχουμε τα κότσια να το πούμε - επαναλαμβάνει υπάκουα αυτά που του υπαγορεύει το αφεντικό του, προκειμένου οι πολίτες να συνεχίσουν να πιστεύουν στην εξουσία.

Είναι απλό, δεν μπορείς να βοηθάς και τον εκμεταλλευτή και τον εκμεταλλευόμενο. Πρέπει να διαλέξεις. Είσαι είτε με τον εκμεταλλευτή είτε με τον εκμεταλλευόμενο. Και με τους δύο δε γίνεται. Έτσι το βλέπουμε, το αντιλαμβανόμαστε εμείς και αυτό κάνουμε.

Είναι ντροπή να παρουσιάζει όλα αυτά που κάνει ως τον τέταρτο (μετασχηματισμό)iv γιατί δεν έχει καμία σχέση. Πως είναι δυνατό να λένε πως πρόκειται για τη συνέχεια του τρίτου (μετασχηματισμού), ο οποίος εφαρμόστηκε στην πράξη και τον πολέμησαν; Αντίθετα, αυτός ο τύπος ανακοινώνει για παράδειγμα πως σκοπεύει να συγχωρήσει όλους τους εγκληματίες. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει για εδώ που βρισκόμαστε, πως η σημερινή κακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τιμωρήσει τους δολοφόνους του συντρόφου Galeano. Αυτό μας λέει. Και το ίδιο θα κάνει και για τις υπόλοιπες δολοφονίες. Άρα τζάμπα βρίσκεται στην εξουσία.

Μπορούμε να αναφέρουμε πάρα πολλά από τα ψέματα που έχει πει. Θα φοβηθούμε λοιπόν αυτή την κακή κυβέρνηση σύντροφοι και συντρόφισσες;

[Ακούγεται ένα δυνατό «Όχι»]

Εννοείται πως όχι. Γιατί μας εξοργίζουν τα τόσα παραμύθια που αραδιάζει στο λαό του Μεξικού και λυπούμαστε για όλους εκείνους που, αν και μιλούν τόσο καλά ισπανικά, δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει. Μας είναι πολύ δύσκολο να τον ακούμε, και δεν οφείλεται στη γλώσσα αλλά σε όλη αυτή τη δυστυχία, την ανισότητα, την αδικία που βλέπουμε γύρω μας και αισθανόμαστε στο πετσί μας. Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς ισπανικά για να τη δει και να τη νιώσει.

Όλα όσα κάνει δεν είναι παρά κοροϊδία και ταπείνωση κυρίως για τους ιθαγενείς λαούς, αλλά και για όλους εκείνους και εκείνες που, αν και γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, αδυνατούν να διαβάσουν αυτόν τον σάπιο πολιτικό της κακής κυβέρνησης.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα παραδοθούμε;

[Ακούγεται ένα δυνατό «Όχι»]

Μιλώ αρκετά δυνατά, ακούτε μέχρι πίσω; Σύντροφοι, συντρόφισσες δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα παραδοθούμε;

[Ακούγεται ένα ομόφωνο ΟΧΙ]

Κανείς άλλος δεν πρόκειται να έρθει να αγωνιστεί για μας, τους εκμεταλλευόμενους λαούς του κάμπου και της πόλης. Κανείς. Ούτε άντρας, ούτε γυναίκα, ούτε ομάδα. Χρειαζόμαστε μόνο άντρες και γυναίκες που οργανώνονται όλο και περισσότερο. Ο λαός είναι εκείνος που πρέπει να οργανωθεί για να απελευθερωθεί. Ή μήπως πιστεύετε πως θα έρθει ο Πάπας να μας σώσει;

[ακούγεται ένα ομόφωνο ΟΧΙ]

Ή μήπως ο Trump;

[ακούγεται ένα ομόφωνο ΟΧΙ]

Πόσω μάλλον αυτός ο τύπος που λέει πως πρόκειται για τον 4ο μετασχηματισμό. Τον πιστεύουμε;

[ακούγεται ένα ομόφωνο ΟΧΙ]

Είναι το ίδιο πράγμα, σύντροφοι και συντρόφισσες. Δε σας λέω ψέματα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε πει: δεν πρόκειται να επιτρέψω την προσχώρηση παλιανθρώπων στο κόμμα μου – το οποίο σήμερα βρίσκεται στην εξουσία. Αυτό είχε πει. Είπε δηλαδή ότι δε θα άφηνε να μπουν στο κόμμα του όλοι εκείνοι που ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ στο κόμμα του. Είναι οι ίδιοι πολιτικοί του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), των πρασίνων, του Κόμματος Εργασίας (PT). Κι εκεί είναι το μεγάλο ψέμα. Αλλά υπάρχουν πολλοί, 30 εκατομμύρια, οι οποίοι για να πιστεύουν αυτά τα παραμύθια, μάλλον δεν ξέρουν την γλώσσα. Έπειτα λέει ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά. Το πρώτο άτομο που πρέπει να ερευνήσει είναι η υπουργός διακυβέρνησής τουv. Εργαζόταν… δεν χρειάζεται να σας πω, όλοι ξέρετε από πού προέρχεται. Ξέρουμε τι ήταν η υπουργός του όταν δήλωνε: «δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτό». Κι εκείνος που δηλώνει πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, δεν βγάζει άχνα.

Όλα όσα λέει είναι ψέματα, δεν πρόκειται να κάνει τίποτε προς όφελος του λαού. Νομίζουν ότι θα μας γαμήσουν με αυτό το πρόγραμμα, το PROÁRBOLvi, το οποίο είναι αντιγραφή των προγραμμάτων - μόνο το όνομα αλλάζει - που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ανατράπηκαν με την αντίσταση και την εξέγερσή μας.

Πριν από 25 χρόνια ανατρέψαμε τον Carlos Salinas de Gortari, που αν και θεωρούνταν ο πιο ισχυρός άντρας εμείς, δεν τον φοβηθήκαμε. Και την εποχή εκείνη ο λαός του Μεξικού αγνοούσε την ύπαρξή μας. Σήμερα 25 χρόνια μετά, μας ξέρει. Κουραστήκαμε όμως πια να του επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά και έχουμε θυσιάσει πολλά για να καταλάβει. Μόνο κάποιοι/ες λίγοι/ες συνειδητοποίησαν αυτά που τους λέγαμε, η πλειοψηφία όμως τα αγνόησε.

Αλλά αυτό κάναμε εμείς, σύντροφοι και συντρόφισσες. Δεν ζητάμε από τους αδελφούς και τις αδελφές μας εκεί έξω να πάρουν τα όπλα. Ό,τι πετύχαμε αυτά τα 25 χρόνια, το πετύχαμε με αντίσταση και εξέγερση όχι με πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε όλα αυτά τα οποία έρχονται να δουν οι απ’ έξω. Αλλά έρχονται μόνο για να τα δουν. Δεν τους ενδιαφέρει να τα μεταφέρουν και στους υπόλοιπους αδελφούς και αδελφές που, όπως εμείς, δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να μας επισκεφτούν.

Δε φοβόμαστε ούτε τον καπιταλισμό, ούτε τον τσιφλικά, ούτε τον νέο τσιφλικά. Τον φοβόμαστε;

[ακούγεται ένα ομόφωνο ΟΧΙ]

Ας πουν και ας σκεφτούν ό,τι θέλουν, λοιπόν, εμείς θα αμυνθούμε. Ό,τι κι αν συμβεί, ό,τι κι αν μας κοστίσει, ό,τι κι αν έρθει. Θα αμυνθούμε, θα πολεμήσουμε αν χρειαστεί. Ή μήπως όχι, σύντροφοι και συντρόφισσες;

[ακούγεται ένα ομόφωνο ΝΑΙ]

Ας είμαστε ξεκάθαροι, σύντροφοι και συντρόφισσες. Εδώ δεν υπάρχουν σωτήρες. Οι μόνοι σωτήρες είναι οι άντρες και οι γυναίκες που αγωνίζονται και οργανώνονται με το λαό.

Αυτή είναι η αλλαγή που επιθυμούμε: μια μέρα, ο λαός, ο κόσμος, οι γυναίκες και οι άντρες να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι, μόνοι τους πώς θέλουν να ζήσουν. Όχι μια ομάδα να ορίζει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. ΌΧΙ!

Αυτό που λέμε συνοψίζεται σε δύο λόγια: ο λαός διοικεί, η κυβέρνηση υπακούει. Γι’ αυτά πρέπει να αγωνιστούμε.

Πιστεύουν ότι είμαστε αδαείς, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Είμαστε εδώ έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε.

Γι’ αυτό λέμε:

Είμαστε εδώ!

Είμαστε ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε!

ΖΗΤΩ Η ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!

ΖΗΤΩ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΛΑΟΙ!

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥΣ!

ΖΗΤΩ Ο ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ!

i Ο Ricardo Monreal ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως γερουσιαστής με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, PRI (1975-1998). Στη συνέχεια μεταπήδησε στο κεντροαριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης, PRD (1998-2008), στο Κόμμα Εργασίας, PT (2008-2012), στο Κίνημα Πολιτών (2012-2015) και από το 2015 βρίσκεται στο κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα MORENA του López Obrador. Διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας Zacatecas ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Carlos Salinas de Gortari. Έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

ii Diego Fernández de Ceballos. Πρώην γερουσιαστής και ισχυρός άντρας («νονό», «κογιότα», τον αποκαλούσαν οι ζαπατίστας τον Ιανουάριο του 2003- κεφάλαιο «Ιούνιος. Querétaro. Η έκτη στήλη. Το PAN και το Μεξικό της Αλλαγής» του βιβλίου «Το ημερολόγιο της αντίστασης» του Εξεγερμένου Υποδιοικητή Μάρκος) του δεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης PAN, με τεράστια επιρροή σε όλο το κοινοβουλευτικά κόμματα των δύο περασμένων δεκαετιών. Γνωστός για τις φασιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές του απόψεις ξεκίνησε ως φοιτητής την πολιτική του καριέρα από την φασιστική ομάδα MURO της δεκαετίας του ΄60.

iii Absalón Castellanos Domínguez. Πρώην κυβερνήτης της Chiapas με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), μεγαλογαιοκτήμονας και στρατηγός του μεξικανικού στρατού. Συνελήφθη από τον EZLN κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης της 1η Γενάρη του 1994, δικάστηκε από λαϊκό δικαστήριο και καταδικάστηκε για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον του ιθαγενικού πληθυσμού της Chiapas. Ανταλλάχθηκε το Φεβρουάριο του 1994, με ζαπατίστας αιχμαλώτους πολέμου. Πέθανε το Μάρτιο του 2017.

iv Ο λεγόμενος «τέταρτος μετασχηματισμός» της κεντροαριστερής κυβέρνησης του López Obrador παρουσιάζεται ως η συνέχεια των τριών προηγούμενων: της ανεξαρτησίας, της μεταρρύθμισης και της επανάστασης του 1910.

v Η Olga Sánchez Cordero, νομικός, πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης του Μεξικού.

vi Πρόκειται για αναπτυξιακό πρόγραμμα αναδάσωσης ενός εκατομμυρίων εκταρίων στη ζούγκλα Lacandona με χωροκατακτητικά δέντρα και εμπορεύσιμα δέντρα.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ MOISÉS

1η Ιανουαρίου 2019

Καλημέρα σε όλους και όλες σας, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Σας μιλώ εκ μέρους των συντροφισσών και των συντρόφων του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης αυτής τη περιφέρειας, της Selva Fronteriza, από το κέντρο του καρακόλ μας, Μητέρα των καρακόλ θάλασσα των ονείρων μας, έδρα του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης.

Προς όλες τις συντρόφισσες και όλους τους συντρόφους

Βάσεις στήριξης του ζαπατιστικού στρατού εθνικής απελευθέρωσης, τοπικούς υπευθύνους, μέλη των αυτόνομων δημοτικών συμβουλίων.

Σας καλωσορίζουμε για να γιορτάσετε μαζί μας την 25η επέτειο της ένοπλης εξέγερσής μας, την 1η Γενάρη του 1994, τότε που διακηρύξαμε πως είμαστε ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης.

Σήμερα συμπληρώνουμε 25 χρόνια αγώνα, εμείς, οι πιο ξεχασμένοι, περιθωριοποιημένοι, εκμεταλλευόμενοι από το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν μας έβλεπαν, δεν ήξεραν αν υπήρχαμε οι ιθαγενείς λαοί. Αλλά το 1994 είπαμε Φτάνει πια, κηρύσσοντας τον πόλεμο ενάντια στην κακή κυβέρνηση και καταλαμβάνοντας τις έδρες των πέντε δήμων: Las Margaritas, San Cristóbal de las Casas, Ocosingo, Altamirano και Oxchuc.

Πριν από 500 χρόνια οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν μετρούσαν για το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν είχαμε καμία αξία για εκείνους. Ήταν δούλοι των αφεντικών, δούλευαν σκληρά χωρίς να αμείβονται και τους κακομεταχειρίζονταν όπως τα ζώα, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανθρώπων. Οι παππούδες μας υπέφεραν πολύ από όλη αυτή τη κακομεταχείριση.

Μπουχτισμένοι από τα τόσα μαρτύρια και την αδικία αποφάσισαν να οργανωθούν και να αγωνιστούν ενάντια στην εκμετάλλευση.

Έτσι πριν από 25 χρόνια οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί μας πολέμησαν με γενναιότητα ενάντια στο μεξικανικό στρατό, κι έδωσαν τη ζωή τους χωρίς να περιμένουν τίποτε ως αντάλλαγμα.

Θυσίασαν τη ζωή τους προκειμένου οι νέες γενιές να ζήσουν καλύτερα. Ήταν άντρες και γυναίκες, γενναίοι και γενναίες, που πάντα θα θυμόμαστε γιατί αυτοί ήταν οι δάσκαλοί μας.

Σήμερα, ως Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης, δηλώνουμε πως έχουμε κατακτήσει την ελευθερία μας, την ελευθερία να αυτοκυβερνόμαστε ως λαοί, να συγκροτούμε τα δική μας διοίκηση και να έχουμε τους δικούς μας κανόνες, χωρίς να ζητάμε την άδεια από κανένα.

Με την κατάρτιση λειτουργών υγείας και εκπαίδευσης, με τις συλλογικές εργασίες, με τη δημιουργία των αυτόνομων δήμων και των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης. Και, αν και ήταν πολύ δύσκολο για μας, αφού δεν υπήρχαν ούτε βιβλία ούτε εγχειρίδια να συμβουλευτούμε, καταφέραμε να αυτοκυβερνώμαστε.

Πρέπει να αντιστεκόμαστε στις συνεχείς επιθέσεις της κακής κυβέρνησης, που θέλει να μας εξοντώσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση, και να διαλύσουν την οργάνωσή μας. Αλλά δε πρόκειται να το πετύχουν γιατί είμαστε οργανωμένοι.

Γιατί δουλεύουμε όλο και περισσότερο για να δυναμώσουμε την αυτονομία μας και να αντιμετωπίσουμε το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα.

Ως αντιστεκόμενοι και εξεγερμένοι λαοί έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος: πρέπει να οργανωθούμε. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, κάθε οργάνωση έχει τους δικούς της τρόπους και τις δικές της συνήθειες, αλλά όλοι και όλες παλεύουμε ενάντια στον ίδιο εχθρό, το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα.

Η παγκόσμια κρίση του συστήματος επιδεινώνεται συνεχώς και εκείνοι που τη δημιούργησαν για να εξοντώσουν την ανθρωπότητα, αδιαφορούν. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταστραφεί το σύμπαν, γι’ αυτούς τα πάντα είναι εμπόρευμα, και το μόνο που έχει σημασία είναι το κέρδος, πως θα γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι.

Αυτό το σύστημα μετατρέπει τις χώρες σε τσιφλίκια, διαχειριστές των οποίων είναι οι κυβερνήσεις. Για μας οι κακές κυβερνήσεις δεν είναι κυβερνήσεις του λαού γιατί βρίσκονται στην υπηρεσία του αφεντικού τους.

Γι’ αυτό ως EZLN δεν τους πιστεύουμε. Είναι οι ίδιοι κλέφτες, δολοφόνοι και προδότες. Και τους δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, στο ζαπατιστικό έδαφός μας, με την αυτονομία, την αντίσταση και την εξέγερσή μας.

Από τη Realidad, Chiapas.

Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης Προς την Ελπίδα.

Ανακοίνωση του εθνικού ιθαγενικού κογκρέσου και του ιθαγενικού συμβουλίου διακυβέρνησης για την 25η επέτειο της ένοπλης εξέγερσης του ζαπατίστικου στρατού εθνικής απελευθέρωσης 

 

Προς τον Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης

Προς τα δίκτυα στήριξης του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης

Προς τα δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης

Προς το λαό του Μεξικού

Προς τους λαούς του κόσμου

Προς τα μέσα ενημέρωσης


 

Οι λαοί, οι εθνότητες και οι φυλές που συγκροτούμε το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, χαιρετίζουμε με περηφάνια την 25η επέτειο της ένοπλης εξέγερσης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης. Από τη μέρα εκείνη, την 1η Γενάρη του 1994, σταματήσαμε να ζητιανεύουμε δικαιοσύνη και αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, και αρχίσαμε να την ασκούμε όχι μόνο στην Τσιάπας αλλά και σε κάθε ιθαγενική γωνιά της χώρας μας.

Τότε άρχισε να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στη συλλογική ζωή μας. Σίγουροι πως θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως λαοί, εθνότητες και φυλές, βαδίζουμε με το κεφάλι ψηλά στα χνάρια των προγόνων μας, φυτεύοντας τους σπόρους για τις επερχόμενες γενιές.

Με τον πόλεμο να έχει ξεσπάσει εναντίον μας, αναγνωρίσαμε τους εαυτούς μας στο βηματισμό των ιθαγενών ζαπατιστικών κοινοτήτων. Γνωρίζουμε ότι απ’ έξω υπάρχουν μόνο απειλές για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι ενώ η μόνη επιλογή που μας προσφέρεται είναι η μετανάστευση και η εγκατάλειψη των εδαφών μας, ο θρήνος για τους νεκρούς μας από τη βία, τη μόλυνση, τις διώξεις και τη φυλακή, ο φόβος και η παραίτηση.

Οι λαοί που αποτελούμε το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι κακές κυβερνήσεις στο όνομα εκείνων που διαθέτουν τα περισσότερα και τα θέλουν όλα. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την συγκρότηση των ομάδων κρούσης, των παραστρατιωτικών και τώρα των ναρκο-παραστρατιωτικών που εμφανίζονται από την κακή κυβέρνηση ως «εσωτερικές διασπάσεις», δηλαδή ότι κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τη γη και τους φυσικούς πόρους στα αφεντικά του χρήματος και κάποιοι άλλοι όχι. Γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνητικοί θεσμοί για τα δικαιώματα των ιθαγενών εξαπατούν τον κόσμο μας και προκαλούν ένα κατακερματισμό που θα στοιχίσει την ζωή των συντρόφων και των συντροφισσών μας που επιλέγουν την αξιοπρέπεια, την αντίσταση και την εξέγερση.

Το INPI (Εθνικό Ινστιτούτο Ιθαγενών Λαών) και η υποτιθέμενη νέα πολιτική του για τους ιθαγενείς δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναβαθμισμένη επίθεση ενάντια στη ζωή, μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του αγώνα για την αυτονομία των αυτόχθονων λαών, ενός αγώνα που ανακόπτει την καταστροφή που επιβάλλεται από τα πάνω. Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και οι σύντροφοί μας του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης δεν πιστεύουμε τον διαχειριστή του καπιταλισμού που, όπως ισχυρίζεται, κυβερνά το Μεξικό και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία κάλπικη διαβούλευση, σαν αυτές που οργανώνει προκειμένου να νομιμοποιήσει την κλοπή των ιθαγενικών και αγροτικών εδαφών, την εξόντωσή μας και την όξυνση του πολέμου εναντίον μας. Δε πρόκειται να αποδεχθούμε το θάνατο μας ακόμα κι όταν επικαλούνται τις χιλιάδες εκατομμύρια ψήφους που, όπως λένε, έτσι αποφάσισαν.

Τα βαθιά, πραγματικά και αμετάκλητα βήματά μας ως ιθαγενείς λαοί εναρμονίζονται με εκείνα του EZLN και των ιθαγενών ζαπατιστικών κοινοτήτων. Είμαστε μέσα επικοινωνίας, κοοπερατίβες, φύλακες των κοινοτήτων. Είμαστε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία και λύκεια. Είμαστε αρχαίες γλώσσες και κοσμοθεωρίες. Στοιχηματίζουμε σε ένα μέλλον που οι δυνάμεις της εξουσίας είναι ανίκανες να φανταστούν. Είμαστε εκείνοι που σε κάθε γωνιά θα αντισταθούμε στην καταστροφή που παρουσιάζεται ως «κέρδος της δημοκρατίας».

Όσο θα κλιμακώνεται ο καπιταλιστικός πόλεμος θα αναβαθμίζεται και η αντίσταση και εξέγερσή μας. Οι μεταλλευτικές εταιρίες, τα μεγάλα προγράμματα στον ισθμό του Tehuantepec, το ανήθικο σχέδιο του Τρένου Μάγια, η καταστροφή και η ιδιωτικοποίηση για τη δημιουργία δασικών βιομηχανικών φυτειών στην ζούγκλα Lacandona και η εκχώρηση εδαφών στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, θα συναντήσουν την αντίσταση της αληθινής δύναμης, της δύναμης των από κάτω που δεν παραδίνεται, δεν ξεπουλιέται, δεν υποτάσσεται γιατί αυτό θα σήμαινε το θάνατο των λαών μας.

Χαιρετίζουμε με σεβασμό και στέλνουμε μια συλλογική και αδελφική αγκαλιά στην Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή – Γενική Διοίκηση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, στους χιλιάδες πολιτοφύλακες, άντρες και γυναίκες, και στις κοινότητες βάσεις στήριξης. Προειδοποιούμε τις κακές κυβερνήσεις ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους θα σημαίνει επίθεση εναντίον του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης. Γι’ αυτό καλούμε τα δίκτυα στήριξης σε όλη τη χώρα και τα δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης στο Μεξικό και τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα και οργανωμένα για να δράσουν συλλογικά και να χτίσουν έναν κόσμο όπου θα μπορούμε να ζούμε όλες και όλοι.


Με βαθιά εκτίμηση

Ιανουάριος 2019

Για τη ολική ανασυγκρότηση των λαών μας

Ποτέ πια ένα Μεξικό χωρίς Εμάς

Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου/Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης.