ΠΡΟΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΦΕ COMPAÑERO, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ και της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Η καλλιέργεια του καφέ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην οικονομία των εξεγερμένων ιθαγενών Ζαπατίστας, καθώς είναι το κύριο εμπορεύσιμο προϊόν που παράγουν. Ο καφές που παράγεται στα εδάφη της Τσιάπας θεωρείται από του ποιοτικότερους παγκοσμίως.

Ωστόσο μέχρι την εξέγερση των ζαπατίστας το 1994, οι παραγωγοί βρίσκονταν στο έλεος των τοπικών μεσαζόντων και των μεγάλων πολυεθνικών, που αγόραζαν το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές.

Σήμερα μετά από 40 χρόνια οικοδόμησης της ζαπατίστικης αυτονομίας, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οργανωμένοι σε αυτόνομους συνεταιρισμούς, οι παραγωγοί του κινήματος διαθέτουν τον καφέ τους σε ομάδες αλληλεγγύης και οργανώσεις αλληλέγγυου εμπορίου στην Ευρώπη και τη Β.Αμερική, λαμβάνοντας έτσι μια σημαντικά ανώτερη τιμή για το προϊόν τους, προχρηματοδότηση για τα κόστη της καλλιέργειας, αλλά και πόρους που επενδύονται στις αυτόνομες δομές οικονομίας, υγείας και παιδείας.

Έχουν εγκαταλείψει τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που προωθούσε η μεξικάνικη κυβέρνηση και φροντίζουν τις καλλιέργειες με αγρο-οικολογικές μεθόδους που τρέφουν τη γη και προστατεύουν τη βιοποικοιλότητα των οικοσυστημάτων.

Αυτή η διαφορετική αντίληψη για την παραγωγή και την οικονομία για να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες και προκλήσεις που μοιάζουν ανυπέρβλητες, χρειάζεται τη στήριξη όλων όσων αγωνιζόμαστε για έναν άλλο κόσμο.

Ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας ΣΥΝ.ΑΛΛΟΙΣ έχεο ξεκινήσει μια καμπάνια προπώλησης του ζαπατίστικου καφέ Compañero, με στόχο να συγκεντρώσει ένα μέρος του ποσού που πρέπει να προκαταβληθεί στις συντρόφισσες και τους συντρόφους παραγωγούς του ζαπατίστικου συνεταιρισμού καφέ Yachil Xojobal Chulchan.

Λεπτομέρειες τις καμπάνιας μπορείτε να δείτε εδώ