Αρχείο Σήματα Καπνού και Αλάνας 2000-2011

                                                                                        

Τα ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ και η ΑΛΑΝΑ ήταν δύο περιοδικά για τα κινήματα της Άλλης Αμερικής. Για τα κινήματα των από κάτω, των ξεχασμένων, των αόρατων, εκείνων που δεν είχαν φωνή, εκείνων που στην Λατινική και τη Βόρεια Αμερική ζούσαν στη σφαίρα των «ανύπαρκτων» για το σύστημα, για την κοινωνία, για τα κόμματα, για τους θεσμούς και για τις παντός είδους πρωτοπορίες.

Κινήματα ιθαγενών, γυναικών, αγροτών, φαβελάων, αστέγων, ανέργων, ακτημόνων, εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ, πολιτισμού, κινήματα μνήμης, διεκδίκησης και αυτονομίας, μαζί με τις αλλαγές που οι αγώνες τους έφερναν στην κεντρική πολιτική σκηνή, συνόδεψαν την ύλη των δύο περιοδικών για μια ολόκληρη δεκαετία.

Μια δεκαετία τομή, τόσο στην ιστορία της Λατινικής -κυρίως- Αμερικής όσο και στην ιστορία των κινημάτων του πλανήτη που εμπνεύστηκαν και επηρεάστηκαν από «τους άλλους τρόπους αγώνα», που επινοούσαν και οικοδομούσαν οι μέχρι τότε αόρατοι.

Η ύλη των δύο περιοδικών είναι πολύτιμη –σκεφτόμαστε- για όσους και όσες πιστεύουν ότι μπορούμε και πρέπει να μαθαίνουμε από τους αγώνες του παρελθόντος. Και οι αγώνες και οι εξεγέρσεις στην Άλλη Αμερική τη δεκαετία του 2000 ήταν ένα μεγάλο σχολείο που σφράγισε την ιστορία των κινημάτων του παρόντος και ελπίζουμε και του μέλλοντός μας. Του μέλλοντος που οραματιζόμαστε και θέλουμε να χτίσουμε.

Μοιραζόμαστε λοιπόν την ύλη των δύο περιοδικών για να μοιραστούμε τις ελπίδες που μας ενέπνευσαν και εξακολουθούν να μας εμπνέουν.

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ

Το «Δελτίο Αντιπληροφόρησης για την Άλλη Αμερική» ξεκίνησε τη δημόσια ζωή του το Μάη του 2000.

Στη διάρκεια των πέντε χρόνων της πορείας του έβγαλε 22 τακτικά τεύχη και ένα έκτακτο.

Η εξέγερση των ζαπατίστας υπήρξε πηγή έμπνευσης για τα μέλη της ομάδας που το εξέδιδε.

Αυτή η ομάδα ήταν που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την «Καμπάνια Ένα Σχολείο για την Τσιάπας» που, με τη συμμετοχή πολύ περισσοτέρων ανθρώπων, έχτισε έμπρακτα την αλληλεγγύη στους ζαπατίστας και στήριξε την κατασκευή ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτιστικών Λειτουργών (έτσι ονομάζουν τους δασκάλους τους οι ζαπατίστας) στον Εξεγερμένο Αυτόνομο Δήμο Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν.

Το περιοδικό ολοκλήρωσε τη διαδρομή του το Μάη του 2005.

Από τη διάλυσή του προέκυψαν δύο νέα περιοδικά, το RESISTENCIAS και η ΑΛΑΝΑ.

Τα μέλη και των δύο περιοδικών συνέχισαν να συμμετέχουν στην Καμπάνια Ένα Σχολείο για την Τσιάπας έως το 2007.

ΑΛΑΝΑ (ΑΛληλεγγύη, ΑΝτίσταση, Αξιοπρέπεια) στις Αμερικές των κινημάτων

Το πρώτο τεύχος της Αλάνας είδε το φως το Μάρτη του 2006 και το δέκατο τρίτο (και τελευταίο) το Μάρτη του 2011.

Τα μέλη του περιοδικού, συνεχίζοντας (όπως άλλωστε και τα μέλη του περιοδικού Resistεncias) τη δουλειά των ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ, στήριξαν μέσα από την πληροφόρηση, μέσα από εκδηλώσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη τόσο την εξέγερση των ζαπατίστας όσο και αγώνες και κινήματα των από κάτω σε όλη την Λατινική Αμερική.

Αναζητώντας πάντα τη σύνδεση των αγώνων εκεί με το εδώ, μέλη του περιοδικού μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες της Καμπάνιας Ένα Σχολείο για την Τσιάπας, στήριξαν τη δημιουργία του Συνεταιρισμού Αλληλέγγυου και Εναλλακτικού Εμπορίου Ο ΣΠΟΡΟΣ.

Όπως κάθε ομάδα, έτσι και η Αλάνα είχε τις διακυμάνσεις της. Υπήρξαν διαφωνίες, αποχωρήσεις αλλά και καινούργια πρόσωπα που πλούτισαν τη μικρή διαδρομή της.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και η ένταση των κινημάτων ενάντια στην κρίση στην Ελλάδα του 2010 και του 2011 έβαλαν το ερώτημα «μήπως όλες οι μικρές δυνάμεις μας πρέπει να διοχετευτούν στο εδώ?». Η ομάδα δεν διαλύθηκε ποτέ, μέλη της συνέχισαν και συνεχίζουν να συνεργάζονται όπου κρίνουν κρίσιμο και χρήσιμο. Σταμάτησε όμως να εκδίδει το περιοδικό το Μάρτη του 2011.